פוביה – מהי וממה היא נגרמת?

ניווט מהיר

פוביה היא תגובת פחד מוגזמת שאינה רציונלית למה שבעצם קורה או מתכתב עם המציאות בה אנחנו חיים. אנשים עם פוביה עלולים לחוות תחושת אימה עמוקה, או פאניקה, כאשר הם נתקלים במקור הפחד שלהם. הפחד יכול להיות ממקום מסוים, מצב או אובייקט מסוים. בניגוד להפרעות חרדה כלליות, לפוביה בדרך כלל קשורה למשהו ספציפי. פוביה יכולה להיות מנחשים או עכברים, פוביה יכולה להיות מנסיעה במעלית, ברכב או במטוס, זו יכולה להיות פוביה מקהל או ממקומות לא מוכרים, יש המון סוגים של פוביות.

גורמים

השפעת פוביה עשויה לנוע בין מטרד לבין נכות חמורה. אנשים עם פוביות מבינים במקרים רבים שהפחד שלהם אינו הגיוני, אבל הם אינם מסוגלים להתמודד עם המצב ללא רפואה מתאימה. פחדים כאלה יכולים להפריע לעבודה, ללימודים וליחסים אישיים.

גורמים גנטיים וסביבתיים עשויים לגרום לפוביות. ילדים עם קרוב משפחה שיש לו הפרעת חרדה, נמצאים בסיכון לפתח פוביה. אירועים מטרידים, כמו כמעט טביעה, עלולים לגרום לפוביה. חשיפה לחללים סגורים, לגבהים קיצוניים ולנשיכות של בעלי חיים או עקיצות חרקים, עלולים כולם להיות מקורות לפוביות.

לאנשים עם מצבים רפואיים מתמשכים או דאגות בריאותיות יש לעתים קרובות פוביות. קיימת שכיחות גבוהה של אנשים שמפתחים פוביות לאחר פציעות מוח טראומטיות. שימוש בסמים ודיכאון קשורים גם הם לפוביות.

תסמיני פוביות

לפוביות יש תסמינים שונים ממחלות נפש חמורות כמו סכיזופרניה, שמאופיינת בהזיות ראייה ושמיעה, אשליות, פראנויה, ותסמינים של חוסר ארגון. פוביות עשויות להיות לא רציונליות, אבל אנשים עם המצב אינם נכשלים במבחני המציאות.

בעת חוץ

אגורפוביה היא חרדה ממקומות או מצבים שאי אפשר לברוח מהם. המונח מתייחס ל"פחד משטחים פתוחים" ואנשים עם המצב חוששים להיות בתוך קהל גדול או להינעל מחוץ לבית. לעתים קרובות, הם נמנעים לחלוטין ממצבים חברתיים ונשארים בתוך בתיהם.

אנשים רבים עם אגורפוביה חוששים שהם עלולים לקבל התקף פאניקה במקום שבו הם אינם יכולים לברוח. אלו הסובלים מבעיות בריאות כרוניות עלולים לחשוש שיהיו להם מצבי חירום רפואיים באזור ציבורי או במקום בו לא קיימת עזרה זמינה.

פוביה חברתית

פוביה חברתית נקראת גם הפרעת חרדה חברתית. זו חרדה קיצונית שנוגעת למצבים חברתיים ועשויה להוביל לבידוד עצמי.

פוביה חברתית עלולה להיות כל כך חמורה, שהאינטראקציות הפשוטות ביותר, כמו הזמנה במסעדה או מענה לטלפון עלולים לגרום לפאניקה. אנשים עם פוביה חברתית יוצאים מגדרם על מנת להימנע ממצבים ציבוריים.

גורמי סיכון

אנשים עם נטייה גנטית לחרדה עשויים להימצא בסיכון גבוה לפתח פוביה. נראה שגיל, מצב סוציו אקונומי ומגדר הם גורמי סיכון לפוביות מסוימות. כך, לדוגמא, נשים נוטות יותר לסבול מפוביות מבעלי חיים.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי

טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא הטיפול הנפוץ ביותר לפוביות, וכרוך בחשיפה למקור הפחד במסגרת מבוקרת. טיפול זה מוביל להפחתת החרדה. הטיפול מתמקד בזיהוי ושינוי מחשבות שליליות, אמונות שאינן מתפקדות ותגובות שליליות למצב הפובי.

טכניקות טיפול קוגניטיבי התנהגותי חדשות משתמשות בטכנולוגיית מציאות מדומה על מנת לחשוף אנשים למקורות הפוביות שלהם בבטחה.

יש עוד סוגים של טיפולים כמו למשל טיפול פסיכולוגי, טיפול באומנות, טיפול באמצעות בעלי חיים ועוד.

איך בוחרים את הטיפול המתאים?

את הטיפול הנכון חשוב לבחור בהתאם לגילו של המטופל, סוג הפחד ממנו הוא סובל, המאפיינים הפיזיוליים והרגשיים של הבעיה ומשתנים נוספים. ברגע שבוחרים טיפול מתאים ויש קשר חיובי בין המטופל לבין המטפל, ניתן לטפל בשורש הבעיה ואף להעלימה לחלוטין.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
רוצים לקבל עזרה?

השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר