מהי פזיותרפיה התפתחותית ומתי צריך אותה?

ניווט מהיר

תהליך ההתפתחות של תינוקות וילדים מבוסס על מגוון יכולות ומצבים הקשורים לסביבה שלו כמו למשל מאפיינים פיזיים, רגשיים, קוגנטיביים וכדומה. ככל שהתינוק או הילד נחשף ליותר גירויים ומתנסה במגוון רחב יותר של פעילויות, כך הסיכוי שהוא יתפתח בהתאם לסרגל עולה. פזיותרפיה התפתחותית הוא תחום המסייע בתהליך ההתפתחות המוטורית והוא משלב תרגילים מהעולם הפיזיולוגי, המוטורי, עולמות המשחק, השפה ועוד. בדרך כלל הורים יפנו לתהליך של פיזיותרפיה התפתחותית כאשר התינוק או הילד חווים קשיים בתהליך הגדילה או בפעולות מסוימות.

 

מה ההבדלים בין פזיותרפיה התפתחותית לתינוקות לבין לילדים?

בגילאים צעירים אצל פעוטות, הפיזיותרפיה ההתפתחותית תתמקד בקשיים בפעולות כמו ישיבה, זחילה, גמישות יתר, היפוטוניה ועוד. המטרה של התהליך הטיפולי היא להביא את הילד למצב שהוא ”סוגר“ את הפער ועומד באבני הדרך ההתפתחותיות. לעומת זאת, פיזיותרפיה התפתחותית בגילאי גן ובית ספר עוסקות בפעילויות חברתיות בהן באות לידי ביטוי פעולות פיזיות כמו משחק בכדור, קפיצות, רכיבה על אופניים, טיפוסים ועוד. המטרה תהיה לחזק ולקדם את הילד ולחשוף בפניו מגוון אפשרויות תנועתיות עם גופו.

 

מי מוסמך לטפל בפזיותרפיה התפתחותית?

חשוב לדעת ולזכור כי תחום זה מוכר על ידי משרד הבריאות בישראל ובשיטה זו מטפלים בתינוקות ובילדים בכל העולם ולא רק כאן. רק פיזיותרפיסטים ופיזיותרפיסטיות שקיבלו הסמה אחרי תואר, סטז‘ הנמשכים בין 4-6 שנים מוסמכים לעסוק בתחום של פיזיותרפיה התפתחותית. אותם מטפלים עברו הכשרה והתמחות במטרה שיוכלו לאבחן ולטפל במגוון רחב של בעיות אצל פעוטות וילדים בגיל הרך.

תחומי התפתחות בהם מטפלים בפיזיותרפיה

כל תינוק או ילד שלא מתפתח מכל סיבה שהיא בקצב האופטימלי או לחילופין סובל מבעיה שקשורה לתהליך ההתפתחות התקין, יכול להיחשף לטיפולי פיזיותרפיה המתאימים לו. יש כמה תחומים מרכזיים החופפים לתחום הטיפולי כמו מוטוריקה גסה ועדינה, טיפול קוגנטיבי – רגשי – תקשורתי, טיפול שפתי, משחק ועוד. כל תחום קשור האחד אל השני וכל אחד משפיע על האחר באופן מסוים. לכן, יש המון מצבים בהם תינוק, פעוט או ילד יגיע לטיפולי פיזיותרפיה ויקבל הפניה לטיפול נוסף בתחומים כמו ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, פסיכולוגיה או רפואה.

 

באילו מצבים פונים בדרך כלל לפיזיותרפיסט מומחה בהתפתחות הילד?

הבעיות העיקריות בהן הורים פונים לפיזיותרפיסט הן:

  • תלונות וכאבים כלליים – הורים רבים מגיעים להתייעצות אצל מומחה כאשר לדעת ההורה יש סיאטוציה או תלונה שפוגעת בתהליך ההתפתחות התקין של הילד שלהם כמו למשל היפראקטיביות, חוסר אנרגיה וישנוניות.
  • בעיות בתהליך ההתפתחות הפיזיולוגי – כאמור, יש אבני דרך המותאמים לכל גיל וגיל. כאשר קיימת בעיה של קואורדינציה, חוסר יכולת לבצע פעולות ספיציפיות כמו היפוך, ישיבה, עמידה, זחילה, הליכה, ריצה וכדומה, מומלץ להגיע לאבחון ראשוני.
  • בעיות מתחום האורטופדיה – כל בעיה שמשוייכת לעולם האורטופדיה כמו למשל אסימטריה, בעיות שריריות, כאבי שרירים, בעיות גדילה וכדומה.
  • בעיות הקשורות למערכת הנויורולוגית – חוסר שיווי משק, וויסות חושי, ליקויים והפרעות בטונוס שרירים דורשות גם כן אבחון מקצועי אצל פיזיותרפיסט המוסמך לעבוד עם ילדים.

 

טיפים חשובים להורים לילדים

כל הורה חולם שהילד שלו יהיה חזק, בריא ויתפתח בהתאם לנורמה. יחד עם זאת, לפעמים יש כל מיני עיכובים מכל מיני סיבות והתפקיד שלנו הוא פשוט להיות מודעים ולגלות עירנות. עלינו לעקוב אחרי כל שלבי ההתפתחות של הילדים שלנו מגיל 0 ועד גילאים מאוחרים יותר. ככל שמתחילים לטפל בכל בעיה מוקדם יותר, כך תהליך ההתגברות וההתקדמות מהיר יותר.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
רוצים לקבל עזרה?

השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר